Parcoursbeschrijving

Op zondag 11 juni is het tijd om te gravelen door het wondermooie Hageland! Nadat de profs op zaterdag hun koers hebben afgewerkt, is het op zondag aan jullie. Starten doen we met een nieuwtje: de start en finish is dit jaar aan het Provinciedomein Halve Maan in Diest! In dit prachtige, groene domein kan je tal van activiteiten uitproberen. Van een roeivijver, minicars, minigolf en zwemmen, tot zelfs een hoogteparcours. Vanaf nu dus ook gravel!

De tocht van 60 km vertrekt in zuidwestelijke richting. Al snel krijg je de eerste gravelstroken voor de wielen. Via Bekkevoort ga je naar de Galgenberg en het Prinsenbos om nadien de Vlooybergtoren uit ‘Callboys’ op te zoeken. Vanaf Tielt-Winge gaat de route noordwaarts via Rillaar naar Langdorp, waar de Demer je verder naar de finish gidst. Let op als je de Maagdentoren in Zichem spot, want hier begint de finale die voor elke afstand gelijk is! 

Het parcours van 105 km splitst zich enkele keren af van de 60 km en biedt je twee prachtige, bijkomende lussen. Waar de 60 km in Tielt-Winge noordwaarts gaat, brengt de route van 105 km je naar de mooie wijngaarden in Houwaart. Hier is het aangenaam fietsen doorheen de bosrijke omgeving. Vergeet zeker niet te genieten van de prachtige natuur en uitzichten! De passage langs het Walenbos, de Houwaartseberg, het Kasteel van Horst,… Stuk voor stuk pareltjes om naar uit te kijken tijdens je fietstocht. Met steeds genoeg gravelstroken op het parcours om je naar hartelust uit te leven.

Het ommetje rond het Chartreuzebos brengt je verder naar Rotselaar waar je een leuke verrassing wacht: onze partner Canyon opent speciaal voor jou zijn deuren! Aan het Canyon Service Center kan je even halt houden om hun blinkende gravelbikes van dichtbij te bestuderen. Langs de Beninksberg schuif je vervolgens op richting het mooie Nieuwrode. De afwisseling van mooie bospaden en gravelstroken zullen je gravelhart sneller doen slaan! De tweede extra lus laat je kennismaken met de Bosberg en de Demerbroekstraat in Langdorp, één van de gravelstroken uit de profkoers. Genieten maar!

Hou je ervan om een lange en uitdagende gravelrit af te werken? Dan is de 135km absoluut iets voor jou! Naast de extra lussen van de 105 km, krijg je in het zuiden nog een bijkomende lus van 30 km te verwerken. Met vooral veel extra gravel. En wat voor gravelstroken! Je ‘cruist’ letterlijk door de wijngaarden en fruitbomen. In Kortenaken kan je bijna al fietsend het fruit van de bomen plukken. De ene na de andere gravelstrook volgt zich snel op in de buurt van Kortenaken en Waanrode.

Al is deze extra lus zeker niet te onderschatten met enkele stevige klimmetjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sint-Laurentiusberg, die je aan de top beloont met een prachtig uitzicht, of de verraderlijke kasseiklim in Molenbeek. De extra kilometers en klimmetjes zorgen dat dit een pittig begin is van je graveltocht. Goed indelen en niet te hard van stapel lopen is dus de boodschap! Eens je het bord Assent gespot hebt, keer je via enkele bijkomende gravelstroken terug op het parcours van de 105 km. Ook de deelnemers van deze afstanden krijgen de kans om het Prinsenbos te ontdekken en even te stoppen voor een foto aan de Vlooybergtoren. Beklim even de trappen voor een magnifiek panorama. Na de stop aan Canyon en de mooie lus in Langdorp met héél veel gravel, is ook voor het parcours van de 135km de finale richting Diest ingezet.

De laatste kilometers van elk parcours beloven een mooie afsluiter te worden! Vanaf de Maagdentoren rijden alle deelnemers via de Demerdijk terug naar Diest. Via de pittige combinatie Poggio en Sint-Antoniusberg ontdek je de prachtige en historische Citadel van Diest. Niet te onderschatten! Je rijdt dezelfde finale als de profs een dag eerder. Ook zij plaatsten hun ultieme eindsprint op deze klimmetjes, om op de Citadel hun armen in de lucht te gooien aan de aankomststreep. Na de inspanning volgt de ontspanning, want éénmaal de Citadel afgedaald ben je snel opnieuw aan het Provinciedomein Halve Maan waar je kan genieten van een leuke en welverdiende après-bike.

 

Voor gezinnen die de streek samen willen ontdekken is er de familietocht van 25 km. Deze tocht is ook ideaal voor beginnende gravelaars of fietsers die graag eens de discipline willen uitproberen. Deze route blijft dichter bij Diest en doet met het Prinsenbos en de Demerdijk twee beslissende gravelstroken van de profkoers aan. Ook hier eindig je met de klimmetjes om de Citadel te bereiken en bol je vervolgens binnen in het Provinciedomein Halve Maan voor de après-bike.

Parcours 50 km

Parcours 90 km

Parcours 130 km